woensdag 13 april 2011

Een groendak aanleggen is niet moeilijk!

De markt voor groendaken is momenteel gunstig. Groendaken zorgen voor optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, ze bufferen water, verminderen de belasting van het riool en verhogen de biodiversiteit. Vanwege deze eigenschappen biedt de overheid subsidiemogelijkheden voor de aanleg van groene daken. In de gemeentes Groningen, Tilburg, Rotterdam, Den Haag en Breda worden deze subsidies al aangeboden en ongetwijfeld zullen andere gemeentes volgen. Veel extensieve groendaken zijn eenvoudig door de dakdekker aan te leggen. De diverse aanbieders van groendaksystemen hebben hiertoe een speciaal systeem in het assortiment.

Nophadrain is fabrikant van onder meer ND 4+1 en ND 5+1 drainagebanen. Deze zijn op rol van 40 resp. 25 m² beschikbaar. Op deze manier worden alle functies van de dakopbouw van een groendak samengevoegd in één product. Het geheel bestaat uit een polypropyleen filterlaag, een drainagelaag, een waterreservoir en een scheidings- en beschermingslaag. Een rol heeft een oppervlakte van 25 of 40 m² en een dikte van ca. 27 resp. ca. 13 mm. Met een gewicht van 25 kg is de rol eenvoudig door één persoon te hanteren en te verwerken.

De werkwijze op een bestaand plat dak met een bitumen dakbedekking is als volgt:
Men zorgt allereerst dat het dak bezemschoon is. Vervolgens positioneert men de drainagelaag op de juiste plaats en rolt men hem uit. Aan de randen wordt de drainagelaag op maat gesneden. De volgende baan wordt ernaast uitgerold en de banen worden tegen elkaar aan geschoven, waarbij de overlap van de filtervliezen zorgen voor een goede verbinding. Dakdoorvoeren kunnen eenvoudig worden uitgesneden.

Met de kunststof Greenliner kantopsluitingsprofielen, voorzien van klittenband, kan vervolgens recht of in een ronde vorm op het filtervlies als afscheiding worden aangebracht tussen het substraat en het grind dat als de vegetatievrije zone dient. De vegetatievrije zones (o.a. rond de dakdoorvoeren) worden aangevuld met grind, op het vegetatiedak wordt het substraat in 20 liter zakken aangevoerd en met een dikte van 5-8 cm gelijkmatig over het dak verdeeld.

Hier kan men sedumpluggen (circa 16 stuks per m²) in, of vegetatiematten op aanbrengen. Het groendak is hiermee eenvoudig en snel aangelegd. Dit systeem weegt gemiddeld 13 kg/m² per cm bouwhoogte en heeft een drainagecapaciteit volgens DIN 4095.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten